Waarom paardvriendelijk

Elk paard heeft een andere rug. 

Er zijn veel verschillende rondingen van schoft, schouders en ruglijn mogelijk...en allerlei verschillende combinaties hiervan. Een bijkomend probleem is dat elke paardenrug aan verandering onderhevig is. Niet alleen bij jongere, oudere of drachtige paarden, maar ook tijdens de verschillende bewegingen in het werk verandert de rug om de gevraagde opdrachten uit te kunnen voeren. Dit is afhankelijk van de mate van verzameling waarin het paard loopt, de zijwaartse buiging en de positie van het hoofd.

Een goed anatomisch gevormd en flexibel zadel kan met de verschillende rugvormen mee bewegen en belemmert het paard hierdoor zo min mogelijk in de bewegingsvrijheid. Het paard durft daardoor de bovenlijn te ontspannen, de achterhand onder te brengen en ruime passen te maken.

 

 
 
(Deze foto's tonen hetzelfde paard, met 2 verschillende hoofdhoudingen)
 
 
Wanneer het paard het hoofd omhoog heft wordt de rugcurve automatisch dieper.
Het paard drukt de rug weg.

Wanneer het paard correct gereden wordt zal het hoofd zakken en de rug omhoog komen naarmate het dier het dier zichzelf beter gaat dragen. Dit geldt voor elk paard en elke pony. In combinatie met de spierspanning van de romp kan een hoogteverschil van wel 5 cm opgemerkt worden - dit verschilt uiteraard per paard. De meeste zadels zijn te stijf om dit verschil goed op te vangen. De Barefoot-zadels zijn echter flexibel genoeg om de rug tijdens alle bewegingen goed te blijven volgen zonder te knijpen of bridgen.
 
 
 
De flexibiliteit van een Barefoot-zadel:
 
 
 
 
De vormdelen in het zadel (pommel en cantle ofwel het voorboogje en achterboogje) zijn uiteraard ook (licht) flexibel. De gebruikte vullingen zijn stevig genoeg om het zadel goed in model te houden en toch flexibel genoeg om het paard te ontlasten. Beide delen zijn goed anatomisch gevormd.
 
 
 
 
En niet te vergeten: Barefoot is al jarenlang koploper qua anatomische vormgeving.
 
Zie hier een Barefoot van enkele jaren geleden en vergelijk deze rugcurve met de huidige merken boomloosjes die proberen Barefoot te beconcurreren.  Zelfs nu, jaren later komt de concurrentie nog niet eens in de buurt van een dergelijk anatomisch verantwoord model waardoor deze zadeltjes alleen geschikt zijn voor de paarden met weinig schoft terwijl de Barefoots prima op zowel paarden en ponies "zonder" schoft....als de meeste met een hoge schoft / ingezakte rug gebruikt kunnen worden.
Laatst bekeken