Schnelle & sichere Lieferung

Verschillen Barefoot - boomloze zadels

 

 Er zijn tegenwoordig bijna ontelbaar veel verschillende soorten en merken boomloze zadels. "Boomloos" is een populair fenomeen geworden sinds Barefoot vanaf 2003 de markt veroverde met paardvriendelijke en betaalbare zadels.

De meeste mensen denken direct aan Barefoot wanneer "boomloos" ter sprake komt.

Er zijn op dit moment echter veel andere boomloze zadels verkrijgbaar. De duurdere merken hebben zich over het algemeen vooral ingezet op de klanten die wel de voordelen van boomloze zadels in zien, maar toch nog erg gehecht zijn aan het uiterlijk en gevoel van de conventionele boomzadels. Deze merken maken dan zadels die geen boom van vormvast materiaal hebben, maar door hun opbouw wel erg op boomzadels lijken en vaak ook vaste kussens hebben waardoor er geen speciale dekjes onder de zadels gebruikt hoeven te worden. Wij krijgen regelmatig de vraag waarom we onze zadels niet op deze manier "moderniseren".

Het antwoord daarop is dat wij kiezen voor de beste functionaliteit en niet voor het meest populaire uiterlijk.


Hoe meer een zadel op een boomzadel lijkt, hoe meer het ook de kenmerken en beperkingen van een boomzadel heeft. 


De pasvorm wordt een stuk lastiger en kritischer: het zadel kan door zijn opbouw niet meer goed met het paard mee bewegen en kan zich nog maar nauwelijks aanpassen aan verschillende rugvormen.

Er is ook veel minder contact tussen ruiter en paard omdat de zitting veel hoger en ingewikkelder opgebouwd moet worden om tot het gewenste traditionele uiterlijk te komen. Een voordeel hiervan is wel weer dat door de hoger opgebouwde zit de ruiter wat makkelijker in een smallere zitpositie gezet kan worden. Naarmate je meer rugcontact krijgt en dichter bij je paard komt te zitten wordt de zit breder.


Hoe smaller de zitting van een zadel aanvoelt, hoe hoger de zitting opgebouwd wordt, hoe minder paard-gevoel er over blijft. Om van een O vorm naar een A vorm te komen...moet er immers een flink dakje op de O gelegd worden.

Daarnaast willen veel mensen graag een zadel met dikke kussens aan het zadel, zodat het er "normaal" uit ziet en er gewone modieuze dressuurdekjes onder het zadel gebruikt kunnen worden. We krijgen regelmatig de vraag waarom we de zadels geen normale kussens geven zodat het gedoe met (dure) dekjes en inlages niet meer aan de orde is.


Het nadeel van kussens die direct onder het zadel bevestigd zijn is dat deze de flexibiliteit van het zadel nog verder af doen nemen.
 


Het massief en hoog opgebouwde zadel is al niet zo flexibel maar de dikke kussens fixeren de vorm nog eens verder. Wanneer je de kussens in een dekje onder het zadel legt blijven de schokdempende en drukverdelende eigenschappen hetzelfde, maar kunnen zadel en kussens (inlages) nog langs elkaar heen bewegen waardoor het geheel constant een iets andere ronding aan kan nemen wanneer dit nodig is.  Bovendien heb je bij een pad met inlages het voordeel dat de "kussens" direct boven op de rug de ruggengraat vrij van druk houden, terwijl kussens die aan het zadel vast zitten nog een los dekje er onder hebben liggen dat strak trekt over de ruggengraat of juist in de ruimte tussen de kussens gaat zitten waardoor er minder ruimte voor de ruggengraat over blijft.


Al met al dus genoeg redenen voor Barefoot om te kiezen voor een zadel dat de meest paardvriendelijke eigenschappen bezit.

Bij de goedkopere zadels is vaak juist weer het probleem dat er flink bezuinigd wordt op de kwaliteit of de juiste verwerking van de gebruikte materialen, er wordt veel plagiaat gepleegd en dat wordt dan zeer middelmatig uitgevoerd. Het uiterlijk van bekendere en duurdere merken wordt grofweg nagemaakt maar het binnenwerk en daardoor de technische eigenschappen zijn totaal anders. De zadels worden merkloos of onder zomaar een snel bedachte naam verkocht, er zit geen professioneel bedrijf achter dat een naam hoog te houden heeft.

Het is de bedoeling om klanten te trekken door middel van de lage prijs. De kwaliteit is daar ondergeschikt aan want de goede naam hoeft toch niet behouden te blijven daar er simpelweg geen serieus op alleen boomloze zadels gericht bedrijf achter zit. Zoals bij de bekende merken die echt achter hun producten staan en deze continu verder ontwikkelen en hun klanten voorzien van goede service en garantievoorwaarden.

Uiteraard zijn er ook in het (nog) goedkopere segment prima zadeltjes te vinden die een leuke tussenweg zijn tussen barebackpad en Barefoot (of een ander merk) maar je moet wel over enige kennis van boomloze zadels beschikken om de kaf van het koren te scheiden, let dus goed op en controleer vooral heel goed of de zadels niet scheef zijn....en voldoende schoftvrijheid hebben. 

Zie hier de basis van een moderne Barefoot: deze is zeer goed anatomisch gevormd waardoor het geen probleem is om zowel rechte ruggen als flink ingezakte ruggen en hoge schoften soepel te kunnen volgen zonder de bovenlijn van het paard ergens af te knellen of te belemmeren:

 

De meeste goedkopere boomloze zadeltjes hebben veel minder schoftruimte of zelf een totaal rechte ruglijn, dit komt de pasvorm natuurlijk niet ten goede maar is vaak wel prima bruikbaar op de ronde paarden met weinig schoft.

Ook wanneer je een Barefoot koopt moet je goed opletten. Sinds 2003 levert Barefoot boomloze zadels en de eerste zadels zijn nauwelijks te vergelijken met de huidige zadels, er zijn heel veel veranderingen geweest en deze zijn stap voor stap geïntroduceerd waardoor er bijvoorbeeld van het standaard model Cheyenne heel veel verschillende uitvoeringen zijn.

Overweeg je om een nieuwe Barefoot te kopen, let er dan op dat je echt een actueel zadel test (met VPS en verplaatsbare beugelophanging) omdat je alleen dan een goede indruk krijgt van de Barefoots zoals ze op dit moment verkocht worden.

Overweeg je om een tweedehands Barefoot aan te schaffen probeer het zadel dat je op het oog hebt dan altijd uit. Wanneer het een ouder of nieuwer model is dan een andere Barefoot die je wel eens geprobeerd hebt kan het zadel namelijk totaal anders aanvoelen dan je verwacht had, test dus altijd het zadel zelf en niet die van iemand anders.

 

Let op!

Veel ruiters denken dat een boomloos zadel altijd goed ligt, nooit problemen zal geven en hun paard gelukkig zal maken. Dit is echter niet vanzelfsprekend. IEDER zadel moet goed passen om het juiste resultaat te geven. Veel zadels zijn absoluut niet anatomisch verantwoord gemaakt en veel verkopers hebben weinig verstand van boomloze zadels. Hierdoor kunnen allerlei problemen ontstaan. Laat jezelf dus goed informeren en zoek veel info voordat je tot testen of zelfs kopen van zadels over gaat. 

Het therapeutisch ontworpen Barefoot zadelsysteem wordt voortdurend verbeterd en getest met druksensoren en biedt een bewezen paardvriendelijke techniek - op paarden van allerlei verschillende maten en modellen. Dit wordt tevens bevestigd door onafhankelijke paardenfysiotherapeuten door het hele land die open staan voor het gebruik van nieuwe technieken en inzichten.

Sinds de Barefoots voorzien worden van het VPS wil Barefoot de zadels eigenlijk liever niet "boomloos" meer noemen.


Aangezien het woord "zadelboom" nog niet absoluut gedefinieerd is zijn we in de veronderstelling dat het VPS systeem in onze zadels wellicht als zodanig benoemd kan worden – alleen meer up-to-date en met een verhoogd welzijn voor het paard vanwege zijn flexibiliteit.

 

Laatst bekeken