Schnelle & sichere Lieferung

Schuift een Barefoot sneller


We krijgen vaak de vraag of een Barefoot sneller schuift.

Uiteraard kan ieder zadel gaan schuiven, er zijn nu eenmaal paarden die zo gebouwd zijn dat er geen 1 zadel goed op kan blijven liggen omdat het zadel door de zwaartekracht en/of de bewegingen van het paard naar voren of naar achteren gestuwd wordt. Om dit probleem op te lossen zijn er wel wat (vaak in het paard knellende...) kunstgrepen die toegepast worden zoals het gebruik van voorsingels of het aanmeten van een iets te krap zadel waardoor het zadel achter de schouders / schoft blijft steken, maar dit is natuurlijk niet erg comfortabel.  

Gelukkig blijkt de Barefoot in veel gevallen de oplossing (of ten minste een duidelijke verbetering) voor ruiters en paarden die al heel veel zadels geprobeerd hebben maar waar helaas "alles" op schuift.  Dit komt doordat de Barefoot zo dicht aansluitend om het paard heen vormt en er niet zo "bovenop" ligt als conventioneel opgebouwde zadels. 

 


In feite nestelt een Barefoot zich in korte tijd heel dicht en precies als een soort 2e huid rondom het paard. Door dit grote contact-gebied heeft het zadel veel grip en biedt het juist vaak de oplossing voor paarden waar de meeste zadels op schuiven. In het begin kan het bij een nieuw zadel wel voor komen dat het nog niet zo dicht rondom het paard gevormd is en nog wat wil schuiven. Vaak leggen ruiters het zadel ook wat te ver naar voren waardoor het zadel niet goed rondom het paard kan vormen en niet stevig ligt.  Leg je het dan iets naar achteren dan ligt hij wel ineens muurvast. Voor de echt erg schuif-gevoelige paarden kan wat experimenteren met een andere singel of pad nog heel veel verschil geven.
 

 

 

Hoe dan ook: voor de rug van elk paard is het altijd aan te raden om op te stappen via een verhoging zodat de ruiter niet teveel aan de ruggengraat trekt tijdens het opstijgen.

 

Elk zadel kan gaan schuiven.
Wanneer je Barefoot schuift, controleer dan de volgende punten:

- is de pommel de juiste maat?
- is het zadel niet te lang?
- ligt het zadel niet te ver naar voren (waardoor het geen goede grip heeft)?
- welke (maat / type) singel gebruik je?
- moet de pad gewassen worden /  zijn de inlages aan vervanging toe?
- laat je het zadel zelf verschuiven door een onrustige / instabiele zit? 


Hieronder meer uitleg bij bovenstaande punten.


Is de pommel de juiste maat / het zadel niet te groot? 

Bij een "schuif-gevoelig" paard worden de details belangrijk om schuiven te voorkomen. 
Heb je een Barefoot met de verkeerde maat pommel of is het zadel wat te groot, dan krijgen de rondingen van het zadel geen goede grip op de rondingen van het paard. Het zadel is flexibel genoeg om zich aan heel veel verschillende ruggen aan te kunnen passen, maar als de details gaan tellen dan moeten deze wel goed zijn. Wanneer een zadel niet goed binnen de ronding van de rug valt kan het zich ook niet goed aanpassen aan de ronding van de rug.

 

 

Ligt het zadel te ver naar voren? 

Dan krijg je namelijk een vergelijkbaar effect zoals hierboven uitgelegd: de rondingen van het paard vallen niet goed in de rondingen van het zadel. Ook al is een Barefoot flexibel, het stukje zadel onder de pommel is natuurlijk wat smaller dan het platte stuk van de zitting. Daarom hoort de pommel maar net boven de aanzet van de schoft te liggen. Ligt het zadel verder naar voren dan komt er een te groot stuk van de schoft onder een plat stuk zadel te liggen, en op die plek sluit het zadel natuurlijk niet mooi aan rond de schoft waardoor het zadel geen goede grip krijgt, en kan gaan glijden of achterover liggen.

Een op zich perfect passende Barefoot kan al te ver naar voren komen te liggen tijdens het opzadelen. Helaas hebben heel veel mensen aangeleerd om een zadel te ver naar voren te leggen. Zelf leg ik mijn Barefoot ook wel eens een pietsje te ver naar voren tijdens het opzadelen, dan let ik even niet goed op / heb wat haast en dan kan dat gebeuren. Het valt in eerste instantie eigenlijk niet eens op. Maar zodra we dan wegstappen voel ik al direct dat ik niet lekker zit. De balans is weg. Blijf ik doorrijden dan gaat het zadel steeds meer schuiven en hebben zowel paardje als ik een vervelend gevoel. Het is dan beter om toch maar even af te stappen en opnieuw op te zadelen. Dan zit het weer gewoon heerlijk stevig in balans en kunnen we weer gewoon met een fijn vertrouwd gevoel verder rijden.

Slechts een vingerbreedte verder naar voren / achteren leggen van een zadel kan het verschil maken tussen schuiven en stevig liggen.

 

Lopen de singelstoten wel recht naar beneden? 

Wanneer je een zadel tijdens het opzadelen wel op de juiste plek legt kan het toch gebeuren dat het tijdens het rijden naar voren schuift. Sommige paarden zijn zo gebouwd dat de schoft vrij ver op de rug doorloopt, en de singelgroeve (handbreedte achter de elleboog) in verhouding vrij ver naar voren ligt. 

Wanneer je het zadel dan netjes op de rug positioneert, liggen de singelstoten verder naar achteren dan de singelgroeve van het paard. Bij het aansingelen komen de singelstoten dan schuin naar voren te liggen. Daardoor ontstaat het effect dat de singel via de schuinliggende singelstoten het zadel naar voren trekt, zodat het zadel recht boven de singel komt te liggen. 

In dat geval kan een goede C-vormige singel de oplossing bieden tegen het schuiven van het zadel. Het middenstuk van zo'n singel ligt dan nog steeds netjes in de singelgroeve, maar de delen met de gespen liggen verder naar achteren waardoor die beter uitkomen bij de singelstoten.


 

Welke (maat / type) singel gebruik je?
De juiste singel kan een enorm verschil maken bij een schuivend zadel.
Bij Barefoots werken geheel elastische singels vaak het beste. Let er op dat je singel niet te kort is. Een lange singel waarbij er maar een heel klein stukje losse singelstoot overblijft biedt betere houvast dan een kort singeltje waarbij nog lange stukken singelstoot over het paard heen lopen. Daarnaast is het voor het paard ook veel comfortabeler wanneer er een zachte en brede singel over de ribbenkast heen loopt dan wanneer er 2 wat in de vacht knijpende singelstoten over de ribbenkast heen lopen. Kies bij voorkeur dus altijd een zo lang mogelijke singel die zo dicht mogelijk tegen het zadel aansluit wanneer je netjes aangesingeld hebt. Je hoeft normaal gesproken overigens helemaal niet superstrak aan te singelen om schuiven te voorkomen.

 

 

 

Moet de pad gewassen worden / zijn de inlages aan vervanging toe? 

Wanneer elk detail gaat tellen, wees dan kritisch op je pad en inlages.
Bepaalde materialen schuiven sneller dan andere materialen, en pads die glad worden van het huidvet en zweet van het paard kunnen eerder gaan glijden. Geheel lamsvellen pads willen soms ook wat minder stabiel liggen, maar lamsvel is wel weer ideaal voor gevoelige velletjes om irritatie te voorkomen. 

Sympanova geeft sneller irritatie op gevoelige velletjes, maar heeft weer een goede anti-slip-werking. 

Pads met dikkere inlages of pads met nog een dekje voor de sier er bovenop, kortom hogere en meerlaagse "torentjes" onder het zadel, kunnen sneller gaan schuiven. Soms komt het ook voor dat dekjes met verouderde inlages sneller gaan schuiven. Controleer dan even of de inlages aan de randen / onder het zadel dunner zijn geworden of niet meer zo veerkrachtig zijn, en probeer eens nieuwe inlages. De inlages van vroeger moesten nog gemiddeld elk jaar vervangen worden. Tegenwoordig komt dat nauwelijks meer voor maar het is de moeite van het controleren waard.

 

Laat je het zadel zelf verschuiven door een onrustige / instabiele zit? 
Sommige ruiters zijn zo beweeglijk en enthousiast aan het rijden dat ze hun zadel als het ware zelf naar voren of opzij "roeien". Dit zie je dan vooral gebeuren tijdens over-enthousiast lichtrijden of over-enthousiaste heupbewegingen tijdens de galop of het doorzitten in draf. Ruiters die te zwaar in de beugels staan en daardoor hun zadel opzij laten zakken in de bochten komen ook voor. Het is altijd verstandig om er op te letten dat je zelf rustig en stabiel in evenwicht op het zadel zit. 

 

Laatst bekeken