Verschillen Barefoot - conventionele zadels
Zowel qua uiterlijk als qua werking (dankzij het VPS® Systeem) zijn de Barefoot-zadels uniek in de wereld en onderscheiden ze zich duidelijk van conventionele zadels.
|
Met een Barefoot kunnen paarden ontspannen lopen, hun rug welven en correct zijwaarts inbuigen. Het paard wordt niet in de bewegingen belemmerd en het zadel knijpt, drukt of bridged niet op de schoft en rug. |
De Barefoot-zadels zijn flexibel genoeg om zich constant aan te passen en elke beweging van het paard direct te volgen. Het niveau van training, verschillen tussen de seizoenen en de toenemende leeftijd van het paard kunnen voor veranderingen zorgen. Maar ook tijdens de training is de rug veel in beweging en verandert steeds van vorm, zie bovenstaande tekening.
Hier verandert alleen de positie van het hoofd nog maar waardoor de rug inzakt of juist gaat welven. De meeste zadels kunnen deze verandering in de rug niet goed opvangen en zullen op zijn minst de spieren in de weg zitten waardoor deze zich niet goed kunnen ontwikkelen en daarbij het paard verhinderen om de rug goed te kunnen gebruiken. Dit probleem komt het duidelijkst tot uiting bij de typische kuilen naast de schoft die je bij veel paarden ziet. Dit is een gevolg van een zadel dat de bespiering rond de schoft onvoldoende vrijheid geeft waardoor het spierweefsel zich niet kan ontwikkelen en zelfs afgebroken wordt: spier-atrofie. Een zeer veel voorkomend probleem bij het gebruik van boomzadels.
Bij een Barefoot duwen de spieren het zadel simpelweg in een andere vorm als het ergens in de weg zit, het zadel beweegt constant mee waardoor het paard ontspannen zijn werk kan doen en alle spieren goed kan ontwikkelen zonder restricties, ongemakken en pijn - waardoor het rijden voor zowel paard als ruiter een stuk leuker wordt.
In de praktijk merken we vaak dat paarden bij de introductie van een Barefoot-zadel ineens stukken ruimer en soepeler gaan lopen. Gangenpaarden laten makkelijker hun extra gang(en) zien en oefeningen waar mensen al maandenlang op aan het trainen zijn gaan ineens een stuk gemakkelijker, ruiters die normaal gesproken regelmatig van hun jolige paard af gebokt worden zitten tot hun eigen verbazing (en die van hun paard!) ineens nog in het zadel in plaats van op de grond na een knetterende reeks bokken, ruiters krijgen van hun instructeur en stalgenoten ineens allerlei complimentjes dat ze veel netter zijn gaan zitten....vaak zijn er flinke verschillen merkbaar na enige gewenning aan de Barefoot.
De mensen die al een behoorlijk goede onafhankelijke zit hebben of gewend zijn om regelmatig zonder zadel te rijden, rijden over het algemeen zo met een Barefoot weg of voelen zich na enkele rondjes al helemaal thuis in het zadel. Blijk je echter helemaal niet zo'n goede onafhankelijke zit te hebben dan val je enorm door de mand als je eens een testzadel probeert...zelfs het lichtrijden kan dan al moeilijk zijn en door je eigen wiebelige zit kan je paard ook wiebelig gaan lopen.
Dat is het moment waarop je de keuze moet gaan maken:
doe je aan symptoombestrijding...of ga je werken aan je ruitergevoel?
doe je aan symptoombestrijding...of ga je werken aan je ruitergevoel?
Heb je geen zin in het leerproces dan kies je er voor om niet verder te gaan met deze Barefoot, maar kies je voor een zadel met diepe zit en veel wrong zodat je slechte zit wat verdoezelt wordt.
Wil je wel graag een goede onafhankelijke zit ontwikkelen: dan is het echt even een kwestie van doorzetten en enkele uren maken in het zadel. Eventueel met behulp van wat goede zitlessen. De ene ruiter merkt na 3 keer rijden verbetering, de andere beseft na 2 weken dagelijks rijden ineens een enorm verschil.
Je "moet" dus even doorzetten voordat je merkt dat je ineens veel steviger en beter in evenwicht zit dan voorheen op je eigen zadel.
Van testzadel-gebruikers krijgen we regelmatig in het begin wat teleurgestelde reacties. Men zit dan wel heel erg lekker in stap (en soms galop) maar vindt de draf echt verschrikkelijk. Wanneer er (twijfelend) doorgezet wordt krijgen we enkele dagen later dan echter ineens een hele enthousiaste reactie omdat het zadel ineens heerlijk zit en de training beter gaat dan voorheen.
Weer een paar dagen later, wanneer het testzadel net weer teruggestuurd is, volgt dan vaak een geschokte reactie: het eigen zadel voelt tot grote schrik ineens verschrikkelijk onprettig aan: hoog, hard en gevoelloos...het contact met je paard is plotseling weer weg en het lijkt wel alsof je op een dromedaris zit, heel apart.
Uiteraard kun je hier ook wel weer aan wennen....maar in de meeste gevallen volgt er toch snel een bestelling voor een "eigen" Barefoot.
Of niet natuurlijk, het uitproberen van een testzadel is geheel vrijblijvend.