Barefoot voor jonge paarden
Barefoot voor jonge paarden
De vorming van een zadelrug: Het is een groot misverstand dat het normaal is wanneer een paard deuken naast de schoft heeft of zelfs constant een afdruk van het zadel zichtbaar is op (in...) de rug. Het komt nog steeds voor dat "experts" zeggen dat dit een normaal verschijnsel is bij een paard dat onder het zadel getraind wordt. Helaas is dit echter een typisch voorbeeld van spier-atrofie (afbraak van spierweefsel). Dit houdt in dat onder een stijf en maar matig passend zadel de spieren niet genoeg ruimte krijgen om zich goed te ontwikkelen.
In tegendeel zelfs, de toevoer van zuurstof wordt belemmerd, de spieren verstijven en beginnen te krimpen. Afhankelijk van de ernst van de beschadiging is het vrijwel onmogelijk of op zijn minst een behoorlijk uitdagende onderneming om deze spieren weer op te bouwen.
Barefoot-zadels hebben een pommel (voorboogje) die in verschillende maten verkrijgbaar is voor de ultieme fijn-afstelling van elk zadel. Bovendien dragen de pommels geen gewicht en zijn ze bevestigd op een soepele ondergrond waardoor ze met het paard mee kunnen bewegen wanneer nodig.
Door de soepelheid van het zadel worden jonge paarden gestimuleerd om hun spieren op de juiste manier te gebruiken, ze hebben alle vrijheid om hun rug te welven en met ruime passen vol vertrouwen onder hun ruiter te bewegen. Het close-contact gevoel tussen ruiter en paard dat niet belemmert wordt door een harde boom zorgt er voor dat ruiter en paard elkaar heel goed aan kunnen voelen. Het paard begrijpt beter wat de ruiter bedoelt en het paard krijgt extra vertrouwen en rust door het meer natuurlijke contact en de comfortabele, soepele en schokdempende materialen. De ruiter voelt beter waar het paard mee bezig is en voelt vaak al dat het paard gaat schrikken of bokken voordat het dier dat daadwerkelijk doet.
Al met al zijn er genoeg reden waarom je juist een jong paard met een Barefoot zou beleren.
Niet voor niets blijven veel mensen Barefoot rijden na de eerste jaren training, terwijl ze eigenlijk het plan hadden om na het inrijden en uitgroeien van hun paard over te stappen op een op maat gemaakt boomzadel. Een doorsnee boomzadel voldoet voor de meeste ruiters en paarden simpelweg niet meer als je eenmaal een meer flexibel zadel gewend bent.

Tot slot nog een link naar een website waarin wordt uitgelegd wanneer een paard oud genoeg is om te beginnen met rijden. Er zijn geen rassen die eerder, of later volwassen zijn dan andere. Bij elk paard is het skelet pas volledig uitgegroeid rond het zesde levensjaar. Het is dus onverstandig om met drie al op je paard te gaan zitten, hoe groot en flink hij er ook uitziet!